Luchtdichtheid
Opsporen van warmteverliezen en comfortverlies door tocht, het verlagen van E-peil en S-peil, geurproblemen opsporen,… het kan allemaal met de blowerdoor test!
Opsporen van warmteverliezen en comfortverlies door tocht, het verlagen van E-peil en S-peil, geurproblemen opsporen,… het kan allemaal met de blowerdoor test!
De aanwezigheid van een gecontroleerd ventilatiesysteem garandeert de luchtkwaliteit en beperkt warmteverliezen tot een minimum. Alle overbodige openingen, spleten en kieren moeten beperkt worden om de warmteverliezen zo laag mogelijk te houden. Deze verliezen worden in kaart gebracht met de luchtdichtheidsmeting (Blowerdoor test).
Het E-peil en het S-peil hangt grotendeels ook af van de luchtdichtheid, de Blowerdoor test kan hierop dus ook een positieve invloed hebben. Bij een gemiddelde luchtdichtheid van het gebouw, zal dit al voor een aanzienlijke verbetering zorgen. Dit is vooral interessant naar eventuele premies toe of besparingen in het bouwproject.
De metingen gebeuren door een erkend luchtdichtheidsmeter met de vereiste gekalibreerde toestellen.
Tijdens de meting moeten alle buitenramen/deuren gesloten blijven, alle binnendeuren binnen het te meten volume dienen geopend te zijn. Het ventilatiesysteem wordt voor de meting uitgeschakeld en afgedicht door de uitvoerder van de meting. Openingen zoals een dampkap, droogkast, brievenbus,… mogen NIET afgedicht worden. Eventueel aanwezige terugslagkleppen, kleproosters,… mogen wel gefixeerd worden.
Tijdens de luchtdichtheidsmeting kunnen luchtlekken ook in kaart gebracht en gesitueerd worden. Dit kan op verschillende manieren, nl: met de hand, een luchtsnelheidsmeter, rookstaafjes/rookmachine en een infraroodcamera.
De luchtlekken kunnen opgespoord worden door de luchtverplaatsing die gecreëerd wordt door de onderdruk in het gebouw. Bij de eerste 3 manieren gebeurt de detectie omwille van de luchtverplaatsing. Bij het opsporen van de luchtlekken met de infraroodcamera ziet men enkel de afkoeling aan de oppervlaktetemperaturen van de gebouwschil.
In alle maten
LET OP! Sinds 1 januari 2015 zijn enkel de metingen volgens STS-P 71-3 geldig voor de EPB aangifte. Deze moeten uitgevoerd worden door een erkend luchtdichtheidsmeter. GREESA beschikt over erkende luchtdichtheidsmeters met meer dan 15 jaar ervaring in deze materie.
De technische specificaties worden gecontroleerd door een kwaliteitskader om de kwaliteit en correctheid van de metingen te garanderen. Controles hiervoor gebeuren op de verslagen en meettoestellen maar kunnen ook ter plaatse uitgevoerd worden. Ten minste 10% van onze metingen worden ter plaatse gecontroleerd.
Hoe gaat dit in zijn werk:
Uit meer dan 3000 metingen door GREESA is gebleken dat er nog veel vaak voorkomende luchtlekken aanwezig zijn. Vaak zijn deze zeer gemakkelijk en goedkoop te verhelpen. Door met deze punten rekening te houden heb je een grotere garantie op een betere luchtdichtheid.
Deze zijn kort samengevat in een folder, zodat zowel aannemers als zelfbouwers hiermee verder kunnen om luchtdicht te bouwen of wanneer men wenst een luchtdichtheidsmeting te laten uitvoeren.