Een warmteverliesberekening bepaalt de hoeveelheid vermogen, nodig om een woning/gebouw op te warmen tot de gewenste binnentemperatuur. Er wordt dus ook bepaald hoeveel vermogen een opwekker (ketel/warmtepomp/…) moet leveren om het gebouw te kunnen verwarmen, alsook hoeveel vermogen de afgifte-elementen (radiatoren/vloerverwarming/…) moeten kunnen leveren om een ruimte op de gewenste temperatuur te brengen.
Deze warmteverliesberekening wordt uitgevoerd volgens de norm NBN EN 12831-1 en is dus ook geldig als stavingstuk bij de EPB studie.
Koellastberekening
Hierbij wordt het koelvermogen bepaald dat (indien nodig) vereist zou zijn om een comfortabel binnenklimaat te verkrijgen in de zomer per ruimte. De koellastberekening gebeurd volgens de norm NEN 5067.
Sanitair warm water
Hierbij wordt het vermogen en eventuele warmte-opslag bepaald voor de opwekking van het sanitair warm water, afhankelijk van uw verbruiksprofiel. Deze wordt bepaald in functie van de norm NBN EN 12831-3.
Toekomstgericht
Toekomstgericht zal aan de hand van bovenstaande berekeningen en de EPB studie het piekvermogen van de pv-installatie berekend kunnen worden op basis van het verbruik van de WARMTEOPWEKKER en/of KOELINSTALLATIE, alsook het VENTILATIESYSTEEM. Momenteel is deze optie nog niet beschikbaar.
Zonder warmteverliesbereking kunnen volgende problemen zich voordoen:
- Het gebouw of een ruimte in het gebouw kunnen niet of niet snel genoeg opgewarmd worden
- Als de ketel/warmtepomp teveel vermogen levert, slaat deze voortdurend aan/uit en zorgt dit voor een hoger energieverbruik en een kortere levensduur.